sobota, 7 stycznia 2012

Bardzo jabłkowe śniadanie plus wczorajszy nocny wypiek :)


Nie lubię marnować jedzenia. To dla mnie niewybaczalne, wszystko to, co jest w kuchni musi zostać wykorzystane. Wczoraj ujrzałam w kuchni jabłka, które już niestety nie nadawały się do schrupania, ale były jeszcze dobre. Stwierdziłam, że coś muszę z nich zrobić. Nie wiedziałam tylko co. Miałam kilka przepisów, w których można użyć jabłek, ale nie mogłam się zdecydować na to, który z nich zrobić. Najchętniej to wykorzystałabym jabłka do każdego z przepisów, ale ile można piec? Tym bardziej, że nikt nie nadążyłby z jedzeniem tego;) Co wybrałam? Nie wiem, jak to nazwać. Wypiek wygląda jak rogaliki, podczas wyrabiania ciasta kształtem to, co urodziło się w mojej kuchni przypominało pierogi. Więc może nazwe to "rogaliki jabłkowe" ;)



Szczerze? To jeden z moich lepszych wypieków.
Mało tego, jest prosty, banalnie prosty.
Potrzebujemy:
mąki,
masła,
serka homogenizowanego lub twarogu (wg. uznania),
nadzienie
Proporcje? Wszystkiego ma być po tyle samo, czyli np. 100g mąki, 100g masła, 100g serka.
Ja jednak trochę zmodyfikowałam ten przepis, bo dałam 130 g mąki, 130 g serka homo i...uwaga,uwaga...10g masła. Tak, 10 g. Dlaczego? Nie chciałam tłustych rogalików, ale żeby nadać im lekką nutkę słodyczy - dołożyłam łyżeczkę miodu do ciasta. Dałam też łyżeczkę proszku do pieczenia, bo chciałam, żeby mi ładnie wyrosły :-)
Z tych proporcji wyszło mi 17 rogalików.

Jabłka starłam z cynamonem.
Wyrobiłam ciasto. Mąka, proszek do pieczenia, masło, serek homo, miód.
Po rozwałkowaniu go na ok 5 mm wycięłam szklanką kółka i układałam na nie nadzienie jabłkowo - cynamonowe i zakleiłam brzegi. Można też nie zaklejać i pozostawić "ciastka" otwarte, wtedy będą takie muszelki nadziane jabłkiem.
Ciasto możecie oczywiście nadziać też czymś innym, dżemem, innymi owocami, czym tylko chcecie:)
Piec w temp. 170 stopni przez ok 10-15 minut.



Zostało mi trochę farszu jabłkowego, więc wykorzystałam go dzisiaj do śniadania. Uprażyłam jabłka na patelni teflonowej, dodałam rodzynek. Do miseczki układałam warstwami prażone jabłko z rodzynkami, serek wiejski wymieszany z lekkim twarogiem, płatki Bran Flakes z płatkami "Zdrowy błonnik".




Do takiej mieszanki jeszcze 2 rogaliki i mam idealne, super jabłkowe śniadanie. Miły początek dnia :-)




5 komentarzy:

  1. bombowy!! niedługo napewno zrobię :D odgapię :D są boskie i nie tłuste!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udany eksperyment. Świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te Twoje słodkie rogaliki |:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Proste, szybkie i mega apetyczne ; byc może pomimo mojego lenistwa pokuszę o ich upieczenie ;D

    =*

    OdpowiedzUsuń