Wolny dzień równa się śniadanie bez pośpiechu. Ze spokojem, bez goniącego czasu mogę zrobić to, na co mam ochotę a nie to, na co pozwala mi czas.
Jajecznica z kurkami i pomidorem doprawiona suszoną pietruszką i pieprzem ziołowym, chleb żytni - połowa ze serkiem pomidorowym Almette, druga połowa ze szynką drobiową, suszona figa.
A to mój ostatni wypiek:
Biszkopt żytni z jabłkiem, przełożony dżemem figowym.
Udało mi się zrobić zdjęcie tylko tych dwóch kawałków, bo gdy do tylko rozkroiłam odrazu został przez wszystkich zjedzony, zniknął dosłownie w 5 minut :)
Przepis:
3 jajka
szklanka mąki (u mnie żytnia)
duża łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłko
dowolny dżem ( u mnie figowy)
tłuszcz do wysmarowania blachy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku, następnie dodać miód i mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem i przesypać mąką lub bułką tartą. Dodać masę, odrobinę zostawić. Ułożyć na wierzchu pokrojone jabłko i dodać resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 - 40 minut - do suchego patyczka.Po przestygnięciu przekroić biszkopt na pół i przesmarować dżemem. Smacznego :-)
uwielbiam żytnie wypieki, więc taki biszkopt na pewno by mi posmakował;)
OdpowiedzUsuńi zazdroszczę jajecznicy z kurkami, marzy mi się taka:<
Mam ochotę na to ciacho :))
OdpowiedzUsuńojej to ciasto mnie woła :) muszę koniecznie zrobić, łatwy przepis. nie dziwię się, że tak szybko znikło!
OdpowiedzUsuńbiszkopty najlepsze ;D
OdpowiedzUsuńDobrze,że wróciłaś! Brakowało Cię :)
OdpowiedzUsuńJakie ciachoo ♥
Nawet nie wiesz, jak mi miło czytając takie słowa, dziękuję :)
Usuńpodoba mi sie ten przepis na ciasto! :-)
OdpowiedzUsuńdaj mi 40minut, a będę mieć! :-)
OdpowiedzUsuń