środa, 15 sierpnia 2012

Dzień wolny

Wolny dzień równa się śniadanie bez pośpiechu. Ze spokojem, bez goniącego czasu mogę zrobić to, na co mam ochotę a nie to, na co pozwala mi czas.

Jajecznica z kurkami i pomidorem doprawiona suszoną pietruszką i pieprzem ziołowym, chleb żytni - połowa ze serkiem pomidorowym Almette, druga połowa ze szynką drobiową, suszona figa.

A to mój ostatni wypiek:

Biszkopt żytni z jabłkiem, przełożony dżemem figowym.


Udało mi się zrobić zdjęcie tylko tych dwóch kawałków, bo gdy do tylko rozkroiłam odrazu został przez wszystkich zjedzony, zniknął dosłownie w 5 minut :)

Przepis:
3 jajka
szklanka mąki (u mnie żytnia)
duża łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłko
dowolny dżem ( u mnie figowy)
tłuszcz do wysmarowania blachy

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku, następnie dodać miód i mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem i przesypać mąką lub bułką tartą. Dodać masę, odrobinę zostawić. Ułożyć na wierzchu pokrojone jabłko i dodać resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 - 40 minut - do suchego patyczka.Po przestygnięciu przekroić biszkopt na pół i przesmarować dżemem. Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam żytnie wypieki, więc taki biszkopt na pewno by mi posmakował;)
    i zazdroszczę jajecznicy z kurkami, marzy mi się taka:<

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej to ciasto mnie woła :) muszę koniecznie zrobić, łatwy przepis. nie dziwię się, że tak szybko znikło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze,że wróciłaś! Brakowało Cię :)

    Jakie ciachoo ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak mi miło czytając takie słowa, dziękuję :)

      Usuń
  4. podoba mi sie ten przepis na ciasto! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. daj mi 40minut, a będę mieć! :-)

    OdpowiedzUsuń